29.4.2015

Taidemaalaus A - taiteen olemuksesta

Aloittelin taidemaalausta kesällä 2012, vaikka olin saanut perusvarusteet joululahjaksi puolta vuotta aiemmin. Luulin tekemistä teknisesti vaativammaksi. Olihan se aluksi vaikeaa ymmärtää värien sekoittamista ja tuskailin monta kertaa, kun yritin jatkaa jotain taulua päivän parin päästä. Tavallaan helpointa oli maalata taulu kerralla kuntoon. Enkä vieläkään ole lähellekään tarpeeksi tutkinut väri- ja perspektiivioppia, kun ei siihen vaan tunnu olevan aikaa.

Minulle kumminkin suositeltiin Hiidenopiston taidemaalaus A:ta Matti Kurjen opetuksessa. Ilmoittauduin siis, enkä kummemmin murehtinut sitä, että muut olivat maalanneet pitkään, vuosikymmeniä, ja olivat teknisesti paljon edellä. Matti Kurki ei kuitenkaan ole ollut läheskään niin kiinnostunut tekniikasta kuin tauluista itsestään kokonaisuuksina, ihmisen sisimmän ilmaisijana, maalille piirtyneistä tunteista joita edes tiennyt olevan ennen maalaamista ja muusta voisiko sanoa ”henkisemmästä”.

Aiheemme ovat olleet tavallaan yksinkertaisia, muttei helppoja: sieni, satu, runo, ruska, Eino Leinon runo, tai koti, uskonto ja isänmaa. Tavoitteena ei ole ollut maalata valokuvasta taulua, vaikka valokuva on saanut olla lähtökohta; ei maalata ruusuja tai muuta helppoa tai myyvää. Tehtävä on ollut siirtää oma mieli kaikkine piilotettuine ja julkisine tunteineen taululle, joka parhaassa tapauksessa vie tunteen tai sen osan mennessään ja vapauttaa ajattelemaan jotain uutta.

Kaikki tämä kerrassaan hienossa seurassa ja mahtavassa opetuksessa, jota nyt uhkaa lopettaminen.

Aihekokonaisuudesta koti, uskonto, isänmaa ohessa viitteellinen kuva aiheesta uskonto, maalasin syksyllä 2013

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti